ZwareMetalen
Gepost door: Bart Al FoetVrijdag 17 Juni 2016 - 22:58
Katatonia - The Fall of Hearts
Peaceville, 2016

Een kleine maand geleden verscheen de nieuwe plaat van Katatonia, en sindsdien heb k ze alle kansen gegeven om te groeien. Katatonia ligt mij nauw aan het hart, zo zal Viva Emptiness (de originele uitgave, niet de gerenoveerde) met mij mee het graf ingaan. The Fall Of Hearts, ik keek er naar uit. En velen met mij.

Na tientallen speelbeurten werd het tijd voor een recensie. Wat ik er van heb opgestoken. The Fall of Hearts is een plaat met twee duidelijke gezichten geworden. Vele nummers laten een geluid horen dat de laatste jaren meer en meer ruimte innam. Een bijna als kleinkunst-aandoende vorm van deprirock, met een vrij progressieve en passieve berusting. Nummers die vlakker en doordachter zijn dan ooit tevoren, met een lange opbouw en subtiele spanningsboog (Residual en Sanction). Persoonlijk mis ik daarbij de intense emotionaliteit en de scherpe kantjes echter en dat is niet voor het eerst. Zo rekent Katatonia meer dan ooit op synths of keys om sfeer te brengen, omdat het instrumentaal eerder progressief en verhalend wordt.

De kalmer aandoende luisterliedjes krijgen nog steeds hun meerwaarde in het tekstboekje, maar echt uitzonderlijk worden ze niet. Te weinig pakkende emotionaliteit, te weinig aangrijpende catchiness, te weinig pathos. Ook de steviger nummers (Passer, Serac) kunnen het tij niet helemaal doen keren, enkel het sublieme Serein haalt het niveau om vereeuwigd te worden in mijn eternal playlist. Dit nummer moet je gewoon horen trouwens, want de Amorphis-melodie in combinatie met de gevoelige trillingen in Jonas' stem (eindelijk!) zijn subliem. Helaas is dit een eenzaam hoogtepunt en zonder dat nummer zou de score nog een pak lager uitvallen. Herpakken aub, beste Katatonia, ik verwacht meer van jullie.

Tracklisting: Katatonia

 1. Takeover
 2. Serein
 3. Old Heart Falls
 4. Decima
 5. Sanction
 6. Residual
 7. Serac
 8. Last Song Before the Fade
 9. Shifts
 10. The Night Subscriber
 11. Pale Flag
 12. Passer
Line-up:
 • Anders "Blakkheim" Nyström - Bas, keyboard, drums
 • Jonas Renkse - Drums, zang, gitaar, keyboard
 • Niklas "Nille" Sandin - Bas
 • Daniel Moilanen - Drums
Links:
Score: 75/100


Zoek bij Discorder op:
Er zijn 6 reacties:
Door: BenKnuckles Vrijdag 17 Juni 2016 - 23:35 (+1 - Normaal)
Usericon van BenKnuckles
Eerste Katatonia-plaat die ik probeerde, maar dat is me niet goed bevallen. Ongelooflijk saai, zou hier ongeveer een vijfje aan kwijt kunnen.
Door: Lampje Zaterdag 18 Juni 2016 - 12:45 (+1 - Normaal)
Usericon van Lampje
Ah, duidelijk.
Eigenlijk precies wat ik verwacht had. Serein schaf ik dan wel aan via Itunes, en ik laat de rest wel liggen. Met de vorige 2 studio platen had ik trouwens ook al dat ik een paar nummers écht fantastisch vond (en dan ook werkelijk FANTASTISCH !), en de rest ondermaats of gewoon saaaaaaaaai.

Door: Yogho Zondag 19 Juni 2016 - 19:09 (+1 - Normaal)
Usericon van Yogho
Bonusnummer Vakaren vond ik ook wel te pruimen.
Door: Mark Z Maandag 20 Juni 2016 - 11:29 (+1 - Normaal)
Usericon van Mark Z
Lol. Beste plaat sinds Viva Emptiness.
Door: Buiksmurf Dinsdag 21 Juni 2016 - 15:51 (+1 - Normaal)
Usericon van Buiksmurf
Mark, maar dat is dan ook niet zo moeilijk.
Door: Buiksmurf Dinsdag 21 Juni 2016 - 15:51 (+1 - Normaal)
Usericon van Buiksmurf
Maar je hebt absoluut gelijk.
Alle rechten voorbehouden © 2000-2017 Stichting ZwareMetalen