ZwareMetalen
Gepost door: Bart Al FoetZaterdag 20 Augustus 2016 - 21:34
ColdWorld - Autumn
Cold Dimensions, 2016

Van alle atmosferische (suicidal) blackmetalbands die er rondlopen op deze onverbiddelijke planeet, is Coldworld absoluut zeker één van de allersterkste. Nummers als Tortured by Solitude zijn ideaal om extreme tristesse op los te laten, om je ziel op uit te kotsen. Om je volledig te laten op leeglopen. De Duitser Georg Börner heeft nu een verlengstuk gebreid aan Melancholie², in de vorm van Autumn.

Autumn vangt aan met Scars, dat na een intieme en uiterst breekbare intro losbarst. Het is een mix van pingelende post-rockgitaren en getergde blackmetalvocalen, aangevuld met synths en violen (wauw). Door de violen krijgt het een typisch Britse feel (A Forest of Stars), terwijl de postblack-invloeden de Franse kant opgaan. Gelukkig is de essentie van Coldworld nog steeds diepdroevige scherptonige Duitse melancholie, en die krijgt nog steeds de bovenhand. Het is hypnotiserend en glooiend, met een Duitse degelijkheid in de constructies. De accenten en attributen (strijkers, atypische geluiden, vrouwenzang, ...) zijn van uitmuntende schoonheid, en contrasteren perfect in dit schouwspel tussen atmosferische black metal furie en intieme geluiden van kwelling. Ook de wisselwerking tussen serene klassieke geluiden en snel kloppende atmosblack doet me meermaals genieten tijdens de lange nummers.

Scars omvat het allemaal, en Void past hetzelfde toe op een lager tempo en met meer etherische middelen. Autums Shades laat dan weer Germ-achtige vibes toe (ook mede door de cleane mannenzang), terwijl Climax of Sorrow wat naargeestiger is (hier mag je echt wel kijken naar Livelover en co.). Idem voor Escape II. Het maakt van Autumn een album als een niet al te gemakkelijk grottenstelsel, vol pracht, vol kilte, vol droefnis. Ideaal om jezelf even te confronteren met je eigen duisternis, en vervolgens op te staan en door te gaan. Bedankt, Coldworld.

Tracklisting: ColdWorld
  1. Scars
  2. Void
  3. Womb of Emptiness
  4. Autumn Shades
  5. The Wind and the Leaves
  6. Climax of Sorrow
  7. Nightfall
  8. Escape II
Line-up:
  • Georg Börner
Links:
Score: 85/100


Zoek bij Discorder op:
Er zijn 3 reacties:
Door: Nachtschim Zaterdag 20 Augustus 2016 - 22:51 (+1 - Normaal)
Usericon van Nachtschim
Verdraaid goed plaatje!
Door: Tool-fan Zondag 21 Augustus 2016 - 22:26 Ongemodereerd
Usericon van Tool-fan
Tot nu toe een van de beste albums van dit jaar.
Door: Andrei Maandag 22 Augustus 2016 - 19:38 Ongemodereerd
Usericon van Andrei
Afknapper na de geniale en emotionele 1e.
Alle rechten voorbehouden © 2000-2017 Stichting ZwareMetalen